Akupunktio – Usein kysyttyä

Mitä akupunktiolla voi hoitaa?

Kipu

Akupunktio on erinomainen hoitamaan monenlaisia kipuja. Lähtökohtaisesti mihin tahansa krooniseen kipuun tai lihasjännitykseen kannattaa kokeilla akupunktiota, ja yleensä sen vaikutuksen huomaa jo ensimmäisen hoitokäynnin jälkeen. Esimerkkejä hoidettavista kivuista:

 • Niskahartiakipu tai -jännitys
 • Päänsärky, migreeni
 • Selkäkipu, iskiasvaivat
 • Tenniskyynärpää, hiirikäsi ja muut käden rasitusvammat
 • Polvikipu, plantaarifaskiitti
 • Kuukautiskivut
 • Hermo- ja reumaperäiset kivut
 • Fibromyalgia

 
Muut vaivat

On myös monia muita vaivoja, joita akupunktiolla voi hoitaa

 • Väsymys, uupumus, stressi
 • Unettomuus ja huonounisuus
 • Masentuneisuus, ahdistuneisuus
 • Ruoansulatusongelmat
 • Allergia- ja astmaoireet
 • Naisten- ja miestenvaivat

Sattuuko se?

Monesti ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita akupunktiohoidosta, saattavat jännittää itse hoitoon tulemista, ja miettiä onko se kivuliasta.

Lyhyt vastaus tähän on, että akupunktio ei ole kivuliasta. Akupunktioneulat ovat lähes hiuksenohuita ja niiden pisto tuntuu lähinnä pieneltä nipistykseltä.

Pahasti neulakammoisille hoito ei välttämättä sovi, mutta kiinalaisen lääketieteen hoidoista löytyy myös neulattomia vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi moxibustio (akupisteiden lämmittäminen), erilaiset hierontatekniikat ja ravintoon / lisäravinteisiin perustuvat hoitoprotokollat

Onko akupunktio turvallista ja onko sillä sivuvaikutuksia?

Akupunktio on asianmukaisesti koulutetun ihmisen käsissä erittäin turvallinen hoitomuoto. Neulat ovat hyvin ohuita, ja akupunktiopisteet sijaitsevat alueilla joita on turvallista käsitellä. Pistokohtaan voi harvoin tulla pieni mustelma, ja se voi olla hellä hoidon jälkeen.

Joissain tapauksissa ensimmäisen kerran jälkeen voi esiintyä tavallista enemmän väsymystä. Tämä on kuitenkin vaihe, joka menee ohi nopeasti, viimeistään parin-kolmen hoitokerran jälkeen.

Lienee myös hyvä mainita, että akupunktiohoidolla on monia positiivisia sivuvaikutuksia, joista pääsee nauttimaan riippumatta siitä mitä vaivaa ollaan hoitamassa. Näitä ovat esimerkiksi

 • Lisääntynyt rentous ja hyvinvoinnin tunne, erityisesti hoidon jälkeen ja seuraavana päivänä
 • Parempi unenlaatu
 • Alentunut stressitaso

Kuinka monta kertaa minun tulisi käydä akupunktiossa?

Ensimmäisellä käyntikerrallasi käymme lävitse terveystilanteesi, syyn hoitoon hakeutumiselle, ja tavoitteesi hoidon lopputuloksen suhteen. Tämän tiedon perusteella teen hoitosuunnitelman, johon sisältyy suositus akupunktiokäyntien määrästä ja hoitovälistä. Hoitosarjan pituus vaihtelee hyvin paljon hoidettavan vaivan kroonisuuden ja vakavuuden mukaan – se voi olla parista viikosta useampaan kuukauteen.

Tyypillinen hoitoväli on vähintään kerran viikossa. Oireet lähtevät usein helpottamaan jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, erityisesti akuuteissa tilanteissa.

Mihin akupunktion vaikutus perustuu?

Akupunktio ja kivun hoidossa

Uusimman kipututkimukseen perustuvan tiedon mukaan kroonisen kivun taustalla on usein hermoston toiminnallinen häiriö. Käytän työssäni akupunktiomenetelmää, jonka vaikutus perustuu hermoston toiminnan normalisointiin ja näin ollen mahdollistaa kivun hoitamisen sen alkulähteen tasolla. Tämän menetelmän avulla voidaan hoitaa vaikeitakin kiputiloja ja hoidon vaikutukset ovat nähtävissä nopeasti.

Muut krooniset terveysongelmat

Akupunktion vaikutukset ulottuvat hermoston kautta myös verenkierron, elinten toiminnan ja aineenvaihdunnan tasoille. Sillä voidaan myös hoitaa stressiä sekä stressiperäisiä ongelmia ja sairauksia. Tämäntyyppisiä vaivoja hoidettaessa mukana on usein myös kiinalaisen lääketieteen mukaan yksilöity ravintosuosituksia tai lisäravinteita sisältävä hoitosuunnitelma.

Tarvitseeko hoitoon varautua jollain tapaa?

Akupunktiohoito ei tarvitse mitään erityisempää valmistelua. Hoitoa ennen voi syödä, ja itseasiassa on parempi ettei paikalle saavu nälkäisenä. Kahvin juomista samana päivänä ei kuitenkaan suositella.

Akupunktion jälkeen on hyvä välttää raskasta liikuntaa, mutta muuta yleistä huomioitavaa ei ole. 

Onko akupunktion tehosta tieteellistä näyttöä?

Akupunktiota on tutkittu tieteellisesti jo kohtalaisen paljon. Tutkimusnäyttöä akupunktion puolesta löytyy moniin vaivoihin, joista osassa (esim. kivun hoito) akupunktio on usein yksi parhaista tarjolla olevista hoitomuodoista. On myös monia tilanteita (esim. masennuksen hoito) joissa akupunktio on todettu hyväksi oheishoidoksi tehostamaan lääkehoidon vaikutusta.

Lienee myös hyvä mainita, että tämä tutkimusnäyttö käsittelee lähinnä akupunktion vaikutuksia. Käytännön elämässä akupunktiohoito on osana hoitosuunnitelmaa, joka sisältää muitakin elementtejä – eri hoitomenetelmiä (esim. moxaus, hieronta); ruokavalio-ohjeistusta tai lisäravinteita. Useampien hoitomuotojen yhdistäminen antaa tehokkaamman vaikutuksen.

Akupunktion tutkimusnäyttö

Akupunktion vaikutusta kipuun on tutkittu kohtalaisen paljon. Toistaiseksi kattavin tutkimusyhteenveto pitää sisällään yhteensä lähes 18000 ihmisen otannan. Sen mukaan akupunktio on tehokas hoitomuoto kroonisen kipuun. Akupunktiota verrattiin sekä tavanomaiseen hoitoon, että lumeakupunktioon.1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186 – Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis. Kipua hoitava vaikutus oli selkeästi havaittavissa vielä vuodenkin jälkeen hoitosarjan päättymisestä 2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27764035 – The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: A meta-analysis of patients with chronic pain.. Lisää akupunktiosta kivunhoidossa voit lukea tästä tekstistä.

Akupunktiosta on myös hyvää näyttöä jännityspäänsärkyihin 3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27092807 – Acupuncture for the prevention of tension-type headache., migreeniin 4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27351677 – Acupuncture for the prevention of episodic migraine., allergiseen astmaan ja heinänuhaan 5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28287818 – Acupuncture in Patients with Allergic Asthma: A Randomized Pragmatic Trial. 6)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis., masennuksen oheishoitona 7)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286776 – The Efficacy of Acupuncture for Treating Depression-Related Insomnia Compared with a Control Group: A Systematic Review and Meta-Analysis. 8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25704563 – The benefit of combined acupuncture and antidepressant medication for depression: A systematic review and meta-analysis., ruoansulatusongelmiin kuten krooniseen ummetukseen 9)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27618593 – Acupuncture for Chronic Severe Functional Constipation: A Randomized Trial. ja Chrohnin tautiin 10)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25152604 – Randomized controlled trial: moxibustion and acupuncture for the treatment of Crohn’s disease., syöpähoitojen yhteydessä uupumukseen ja pahoinvointiin 11)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26608664 – Effectiveness of acupuncture and related therapies for palliative care of cancer: overview of systematic reviews., vaihdevuosien kuumiin aaltoihin 12)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023860 – Acupuncture in Menopause (AIM) study: a pragmatic, randomized controlled trial. 13)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19734379 -The acupuncture treatment for postmenopausal hot flushes (Acuflash) study

Jäikö kysyttävää? Lähetä viesti!

Nimi

Sähköposti

Viesti

Viitteet   [ + ]

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186 – Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis.
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27764035 – The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: A meta-analysis of patients with chronic pain.
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27092807 – Acupuncture for the prevention of tension-type headache.
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27351677 – Acupuncture for the prevention of episodic migraine.
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28287818 – Acupuncture in Patients with Allergic Asthma: A Randomized Pragmatic Trial.
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis.
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286776 – The Efficacy of Acupuncture for Treating Depression-Related Insomnia Compared with a Control Group: A Systematic Review and Meta-Analysis.
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25704563 – The benefit of combined acupuncture and antidepressant medication for depression: A systematic review and meta-analysis.
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27618593 – Acupuncture for Chronic Severe Functional Constipation: A Randomized Trial.
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25152604 – Randomized controlled trial: moxibustion and acupuncture for the treatment of Crohn’s disease.
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26608664 – Effectiveness of acupuncture and related therapies for palliative care of cancer: overview of systematic reviews.
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023860 – Acupuncture in Menopause (AIM) study: a pragmatic, randomized controlled trial.
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19734379 -The acupuncture treatment for postmenopausal hot flushes (Acuflash) study