Akupunktio – Usein kysyttyä

Mitä akupunktiolla voi hoitaa?

Kipu

Akupunktio on erinomainen hoitamaan monenlaisia kipuja. Lähtökohtaisesti mihin tahansa krooniseen kipuun tai lihasjännitykseen kannattaa kokeilla akupunktiota, ja yleensä sen vaikutuksen huomaa jo ensimmäisen hoitokäynnin jälkeen. Esimerkkejä hoidettavista kivuista:

 • Niskahartiakipu tai -jännitys
 • Päänsärky, migreeni
 • Selkäkipu, iskiasvaivat
 • Tenniskyynärpää, hiirikäsi ja muut käden rasitusvammat
 • Polvikipu, plantaarifaskiitti
 • Kuukautiskivut
 • Hermo- ja reumaperäiset kivut
 • Fibromyalgia

 
Muut vaivat

On myös monia muita vaivoja, joita akupunktiolla voi hoitaa

 • Väsymys, uupumus, stressi
 • Unettomuus ja huonounisuus
 • Masentuneisuus, ahdistuneisuus
 • Ruoansulatusongelmat
 • Allergia- ja astmaoireet
 • Naisten- ja miestenvaivat

Sattuuko se?

Monesti ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita akupunktiohoidosta, saattavat jännittää itse hoitoon tulemista, ja miettiä miltä neulojen laittaminen tuntuu.

Tavallisesti asiakkaani kokevat akupunktion kivuttomaksi ja ovat yllättyneitä siitä kuinka vähän se tuntuu. Akupunktioneulat ovat lähes hiuksenohuita, läpimitaltaan monikertaisesti injektioneuloja ohuempia.

Akupunktiohoidon intensiivisyys riippuu myös tekjästä ja tekniikasta. Tietyt ortopediset tekniikat, erityisesti hierojien ja fysioterapeuttien käyttämä kuivaneulaus (dry needling) -akupunktio, voi olla voimakkaamman tuntuista ja jopa kivuliasta. Taitavan hoitajan pitäisi kuitenkin pystyä mukauttamaan hoidon intensiteetti asiakkaalle sopivaksi.

Pahasti neulakammoisille akupunktio ei välttämättä sovi, mutta kiinalaisen lääketieteen työkalupakista löytyy myös muita vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi moxa (akupisteiden lämmittäminen), erilaiset pehmytkudos- ja hierontatekniikat sekä ravintoneuvontaan / lisäravinteisiin perustuvat hoitoprotokollat.

On useita vaivoja joita voi hoitaa ilman akupunktiota, mutta ennen vastaanotolle tulemista suosittelen kuitenkin ottamaan yhteyttä, ja tiedustelemaan että onko sinun tapauksessasi tällainen lähestymistapa mahdollinen.

Onko akupunktio turvallista ja onko sillä sivuvaikutuksia?

Akupunktio on asianmukaisesti koulutetun ihmisen käsissä erittäin turvallinen hoitomuoto. Neulat ovat hyvin ohuita, ja akupunktiopisteet sijaitsevat alueilla joita on turvallista käsitellä.

Joissain tapauksissa ensimmäisen kerran jälkeen voi esiintyä tavallista enemmän väsymystä. Tämä on kuitenkin vaihe, joka menee ohi nopeasti, viimeistään parin-kolmen hoitokerran jälkeen.

Lienee myös hyvä mainita, että akupunktiohoidolla on monia positiivisia sivuvaikutuksia, joista pääsee nauttimaan riippumatta siitä mitä vaivaa ollaan hoitamassa. Näitä ovat esimerkiksi

 • Lisääntynyt rentous ja hyvinvoinnin tunne
 • Parempi unenlaatu
 • Alentunut stressitaso

Kuinka monta kertaa minun tulisi käydä akupunktiossa?

Ensimmäisellä käyntikerrallasi käymme lävitse terveystilanteesi, syyn hoitoon hakeutumiselle, ja tavoitteesi hoidon lopputuloksen suhteen. Tämän tiedon perusteella teen hoitosuunnitelman, johon sisältyy suositus akupunktiokäyntien määrästä ja hoitovälistä. Hoitosarjan pituus vaihtelee hyvin paljon hoidettavan vaivan kroonisuuden ja vakavuuden mukaan – se voi olla parista viikosta useampaan kuukauteen.

Alussa tyypillinen hoitoväli on kerran tai kaksi viikossa. Oireet lähtevät usein helpottamaan jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, erityisesti akuuteissa tilanteissa.

Mihin akupunktion vaikutus perustuu?

Akupunktio ja kivun hoidossa

Uusimman kipututkimukseen perustuvan tiedon mukaan kroonisen kivun taustalla on usein hermoston toiminnallinen häiriö. Käytän työssäni akupunktiomenetelmää, jonka vaikutus perustuu hermoston toiminnan normalisointiin ja näin ollen mahdollistaa kivun hoitamisen sen alkulähteen tasolla. Tämän menetelmän avulla voidaan hoitaa vaikeitakin kiputiloja ja hoidon vaikutukset ovat nähtävissä nopeasti.

Muut krooniset terveysongelmat

Akupunktion vaikutukset ulottuvat hermoston kautta myös verenkierron, elinten toiminnan ja aineenvaihdunnan tasoille. Sillä voidaan myös hoitaa stressiä sekä stressiperäisiä ongelmia ja sairauksia. Tämäntyyppisiä vaivoja hoidettaessa mukana on usein myös kiinalaisen lääketieteen mukaan yksilöity ravintosuosituksia tai lisäravinteita sisältävä hoitosuunnitelma.

Tarvitseeko hoitoon varautua jollain tapaa?

Akupunktiohoito ei tarvitse mitään erityisempää valmistelua. Hoitoa ennen voi syödä, ja itseasiassa on parempi ettei paikalle saavu nälkäisenä.

Akupunktion jälkeen on hyvä välttää raskasta liikuntaa, mutta muuta yleistä huomioitavaa ei ole. 

Onko akupunktion tehosta tieteellistä näyttöä?

Akupunktiota on tutkittu tieteellisesti jo kohtalaisen paljon. Tutkimusnäyttöä akupunktion puolesta löytyy moniin vaivoihin, joista osassa (esim. kivun hoito) akupunktio on usein yksi parhaista tarjolla olevista hoitomuodoista. On myös monia tilanteita (esim. masennuksen hoito) joissa akupunktio on todettu hyväksi oheishoidoksi tehostamaan lääkehoidon vaikutusta.

Lienee myös hyvä mainita, että tämä tutkimusnäyttö käsittelee lähinnä akupunktion vaikutuksia. Käytännön elämässä akupunktiohoito on osana hoitosuunnitelmaa, joka sisältää muitakin elementtejä – eri hoitomenetelmiä (esim. moxaus, hieronta); ruokavalio-ohjeistusta tai lisäravinteita. Useampien hoitomuotojen yhdistäminen antaa tehokkaamman vaikutuksen.

Akupunktion tutkimusnäyttö

Akupunktion vaikutusta kipuun on tutkittu kohtalaisen paljon. Toistaiseksi kattavin tutkimusyhteenveto pitää sisällään yhteensä lähes 18000 ihmisen otannan. Sen mukaan akupunktio on tehokas hoitomuoto kroonisen kipuun. Akupunktiota verrattiin sekä tavanomaiseen hoitoon, että lumeakupunktioon. Kipua hoitava vaikutus oli selkeästi havaittavissa vielä vuodenkin jälkeen hoitosarjan päättymisestä. Lisää akupunktiosta kivunhoidossa voit lukea tästä tekstistä.

Akupunktiosta on myös hyvää näyttöä jännityspäänsärkyihin, migreeniinallergiseen astmaan ja heinänuhaan, masennuksen oheishoitona #1 #2, ruoansulatusongelmiin kuten krooniseen ummetukseen ja Chrohnin tautiin, syöpähoitojen yhteydessä uupumukseen ja pahoinvointiin, vaihdevuosien kuumiin aaltoihin #1 #2

Olen neulakammoinen, enkä halua akupunktiota. Voitko silti auttaa minua?

Kiinalaisen lääketieteen työkalupakista löytyy monia hoitomuotoja, joista akupunktio on vain yksi muiden joukossa. Saatan käyttää tapauskohtaisesti myös hierontatekniikoita, lämpöhoitoa (moxibustio) tai ravinto/yrttilääkintään perustuvia lähestymistapoja. Suurimmassa osassa tapauksista näistä hoitomuodoista on muodostettavissa tehokas hoitosuunnitelma, joten monia vaivoja voi hoitaa myös ilman akupunktiota.

Suosittelen kuitenkin ennen ajanvarausta tiedustelemaan asiaa vielä erikseen juuri sinun kohdaltasi