Tenniskyynärpään hoito akupunktiolla

Kirjoittanut Juho Sammalkorpi | Akupunktio

Feb 18
tenniskyynärpää, akupunktio

Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on yleinen kyynärpään kipu- ja tulehdustila. Nimestään huolimatta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä tenniksen pelaamisen kanssa. Sen virallinen nimitys onkin lateraalinen (ulkosyrjän) epikondyliitti (sivunastan tulehdus).

Tenniskyynärpää aiheutuu tyypillisesti liiallisen rasituksen seurauksena. Tenniksen ja mailapelien lisäksi syynä voi olla muut urheilulajit kuten uinti tai painonnosto, tai työkalujen tai tietokoneen (hiirikäsi) jatkuva käyttö. Avainasemassa on käden lihaksiston liiallinen rasittuminen, josta keho ei pysty palautumaan kunnolla. Tärkeimmät ongelmalihakset ovat tavallisesti ranteen tai sormien ojentajat, jotka kiinnittyvät kyynärpään ulkosyrjään.

Tenniskyynärpään oireet tuntuvat tavallisesti kipuna tai polttavana tunteena kyynärpään ulkosyrjässä. Kämmenen puristusvoima voi olla myös heikentynyt. Oireet alkavat usein pikkuhiljaa ja voimistuvat viikkojen tai kuukausien aikana. Käden tai ranteen aktiivinen käyttö pahentaa usein oireita.

Tenniskyynärpään aiheuttamaan kipuun ja tulehdukseen syödään usein tulehduskipulääkkeitä, tai käytetään kortisonipistoksia. Nämä auttavat usein kipuun lyhyellä tähtäimellä, mutta eivät juurikaan edistä ongelman parantumista. Kortisonipistosten on todettu pitkällä aikavälillä jopa haittaavan tilannetta, sillä ne heikentävät kudosten palautumiskykyä. Niitä ei enää virallisesti suositellakaan käytettäväksi tenniskyynärpään hoidossa.

Akupunktio ja tenniskyynärpää

Akupunktion vaikutus perustuu lihasten normaalin toiminnan palauttamiseen, ja verenkierron lisäämiseen. Tämä auttaa tenniskyynärpään hoidossa.

Tyypillinen hoitosarjan pituus akuuttiin tenniskyynärpäävaivaan on 3-5 käyntiä. Tarvittavien hoitokertojen määrä riippuu vaivan vakavuudesta. Kroonisissa tapauksissa (=pari kuukautta tai enemmän) hoitosarjan pituus voi olla hieman pidempi.

Akupunktio vaikuttaa tenniskyynärpääkipuun usealla tasolla:

Akupunktiolla voi hoitaa tenniskyynärpäätä ja muuta kyynärpään kipuaAkupunktio rentouttaa lihakset, palauttaa niiden normaalin toiminnan ja vähentää kipua. 

Akupunktio lisää verenkiertoa kyynärpään alueella ja näin ollen vähentää tulehdusta ja tehostaa kudosten palautumista. Tämä on tärkeää varsinkin pitkään jatkuneen tenniskyynärpään hoitamisessa, sillä näissä tapauksissa alueen lihaksissa ja jänteissä saattaa olla mikroskooppisia kulumia jotka voivat myös aiheuttaa kipua.

Kivun hoitamisen ja lihaksiston normaalin toiminnan palauttamisen jälkeen on myös tärkeää kiinnittää huomiota työergonomiaan ja tekniikkaan urheilusuorituksissa. Näin voidaan vähentää ongelman uusiutumisen mahdollisuutta.

Golfkyynärpää?

Tämän tekstin aiheena on tenniskyynärpää, mutta mainittakoon nopeasti että golfkyynärpää eli mediaalinen (sisäsyrjän) epikondyliitti (sivunastan tulehdus) on kohtalaisen yleinen ongelma, joka on myös usein hoidettavissa akupunktion avulla. Erona tässä on oikeastaan vain se, että hoito kohdistuu ensisijaisesti kyynärpään sisäsyrjän sivunastaan kiinnittyviin lihaksiin.

 

Hoitokertomus

Katso videolta Jukan haastattelu, ja esittely tenniskyynärpään hoitamisesta akupunktiolla

Penkkipunnerrus.fi -sivuston Jukka tuli hoitoon kuukausia jatkuneen tenniskyynärpääkivun vuoksi. Syitä tälle ei tarvinnut kovin kaukaa hakea – puntinnostamisen aktiivisen harrastamisen lisäksi hän istuu työnsä puolesta paljon tietokoneella. Alun perin kipu olikin alkanut pahentua uuden hiiren hankkimisen jälkeen. Nyt se ei vaan meinannut lähteä pois, vaikka Jukka oli kokeillut siihen useampaa hoitokeinoa – hierontaa, kortisonipiikkiä, sekä venyttelyä ja muuta itsehoitoa. Kipu tuntui myös lepotilassa ja oikea käsi oli tietyissä liikkeissä selkeästi vasenta heikompi.

Kyynärpääkipu lähti reagoimaan hoitoon nopeasti. Käsi oli parempi jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, ja leposärky jäi kokonaan pois neljännen hoidon kohdalla. Sen jälkeen olen tehnyt vielä pari hoitoa, ja nyt käsi on siinä pisteessä, että voimantuotto on palannut entiselleen ja mikäli kädessä tuntuu pientä kireyttä esim. hiirenkäytön seurauksena, niin se on mahdollista saada rennoksi venyttelyllä tai muilla itsehoitokeinoilla. Epäsopiva hiiri on myös vaihdettu parempaan.

Tämä on hyvä esimerkki kroonistuneen tenniskyynärpään hoidosta. Koska vaiva oli jatkunut jo kohtalaisen pitkään ja Jukka oli yrittänyt hoitaa sitä monilla eri tavoin ilman huomattavia tuloksia, tarkoitti tämä sitä että kyseessä oli tavallista sinnikkäämpi ongelma. Akupunktion avulla kipu lähti kuitenkin helpottamaan kohtalaisen nopeasti, mikä kuvaa hyvin tämän hoitomuodon tehokkuutta tenniskyynärpääkivun hoidossa.

Hoitoon?

Jos asut pääkaupunkiseudun suunnalla, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni Lauttasaareen. Minulla on laaja kivun hoitoon erikoistava koulutus ja kokemusta tenniskyynärpään hoidosta. Varaa aikasi täältä

Katso

Kuka?

Olen Juho Sammalkorpi, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja akupunkturisti Helsingistä