Siitepölyallergia, heinänuha ja akupunktio

Kirjoittanut Juho Sammalkorpi | Akupunktio

Apr 16

Tuleeko ylläolevasta kuvasta sellainen olo, että pitäisi alkaa kaivaa nenäliinapakettia esiin? Jos vastasit kyllä, tai muuten vaan odotat tulevaa allergiakautta kauhunsekaisin tuntein, niin tämä teksti on sinua varten.

Siitepölyallergian hoito akupunktiolla

Lääketiede on tuonut avuksemme erilaisia allergista reaktiota hillitseviä lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa ratkaisu ongelmaan, sillä on olemassa luonnollinen ja turvallinen hoitomuoto, jonka teho on osoitettu myös tutkimuksissa. Akupunktio on hyvä vaihtoehto allergiasi hoitoon, erityisesti jos lääkkeet eivät tuo haluttua helpotusta, jos koet niiden sivuvaikutukset ikäviksi tai jos haluat käyttää kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa siitepölyallergiasi hoitamiseen.

Mitä on allergia?

Allergiassa on kyse immuunijärjestelmämme ylireagoinnista vieraita aineita kohtaan. Elimistöön saapuessaan vieraat hiukkaset saavat aikaan allergisen reaktion, jonka oireina voi esiintyä esimerkiksi limakalvojen turvotusta, kutinaa, punoitusta, vuotava nenä, tai astmaatikoilla jopa astmakohtaus. Tällaisia aineita kutsutaan allergeeneiksi. Yleisimpiä allergian lähteitä ovat eläimet, ruoka-aineet, homeet, hyönteisen pistot ja siitepöly.

Tarkkaa syytä allergiseen reaktioon ei tiedetä, mutta altistavia tai oireita pahentavia tekijöitä voi olla useita. Yksi tärkeä tekijä on ruoansulatuksen ja suoliston kunto. Suolistomme toimii tärkeässä roolissa elimistön portinvartijana, ja se estää haitallisten aineiden imeytymistä verenkiertoon. Tämän mekanismin häiriintyessä kehoomme pääsee suoliston kautta tulehdusta ja/tai allergisia reaktioita aiheuttavia aineita, jotka herkistävät kehomme immuunivastetta myös muille allergeeneille. Stressi voi myös pahentaa allergian oireita.

Siitepölyallergia

Akupunktio on hyvä hoitomuoto erityyppisiin allergiaoireisiinSiitepölyallergiassa oireet aiheutuvat ilmassa leijailevista kasvien tuottamista pienhiukkasista. Oireisiin kuuluu yleisimmin allergista nuhaa ja silmäoireita, mutta esimeriksi astmaatikot saattavat kärsiä myös keuhko-oireista, kuten yskästä ja hengityksen vinkumisesta. Siitepölyallergia on yleinen vaiva – siitä kärsii n. 20% suomalaisista. Siitepölykausi alkaa maaliskuussa ja kestää elokuuhun asti.

Siitepölyallergian lääkehoito

Siitepölyallergian hoidossa käytetään yleisimmin suun kautta nautittavaa antihistamiinia (esim. Zyrtec) sekä kortisolia sisältäviä nenäsuihkeita tai silmätippoja. Näiden vaikutus perustuu allergisen reaktion salpaamiseen (antihistamiini) ja paikallisen tulehduksen vähentämiseen (kortisoli). Lääkityksellä ei kuitenkaan voida hoitaa itse allergian syytä, sen sijaan se tepsii vain oireisiin ja saattaa tuoda mukanaan epämukavia sivuvaikutuksia. Jotkut allergiat voivat myös olla niin ärhäköitä, että lääkityksellä pystytään lievittämään oireita vain hieman.

Akupunktio – tutkittu hoitomuoto

Akupunktiolla voidaan hoitaa myös siitepölyallergiaaAkupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva hoitomenetelmä, joka on havaittu turvalliseksi ja toimivaksi siitepölyallergian hoidossa. Tähän lopputulokseen on päätynyt myös useampi laadukas tutkimus, joissa akupunktion tehoa on verrattu sekä tavalliseen lääkitykseen1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19055209 – Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial.  ja lumeakupunktioon 2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253122 – A multicenter, randomized, controlled trial testing the effects of acupuncture on allergic rhinitis. 3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17874980 – Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. . Vuonna 2015 ilmestynyt tutkimuskatsaus, joka sisältää tietoa yhteensä 2365 ihmisen otoksen, puhuu myös akupunktion tehokkuuden puolesta 4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review and meta-analysis..

Myös akupunktion mekanismeja allergian lievittämisessä on tutkittu 5)http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/591796/ – The Anti-Inflammatory Effects of Acupuncture and Their Relevance to Allergic Rhinitis: A Narrative Review and Proposed Model. Sen on todettu vähentävän allergisen reaktion aiheuttaman tulehduksen välittäjäaineita, vähentävän histamiinin aiheuttamaa kutitusta sekä laajentavan nenäonkaloa vähentäen näin tukkoisen nenän oireita. Akupunktion endorfiineihin perustuva kipua lieventävä vaikutus vähentää myös allergiassa koettua epämukavuuden tunnetta.


Allergia ja kiinalainen lääketiede

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta katsottuna allergia liittyy ruoansulatuksen ja suoliston toimintaan sekä Maksan ja Keuhkojen funktionaalisiin järjestelmiin.  Maksan toiminnan häiriö liittyy elimistön yliherkkyyteen, tulehdusreaktioon ja limakalvojen ärsytykseen. Keuhkojen toiminnan häiriö liittyy immuniteettiin, hengitysteihin ja nenän alueeseen.

Kiinalainen lääketiede katsoo kehoa kokonaisuutena ja sen hoitomenetelmät vaikuttavat oireiden lisäksi myös sairauden syihin. Allergiaa hoidettaessa saatetaan siis samalla hoitaa myös stressiä tai muita tekijöitä jotka pahentavat oireita. Parhaan tuloksen saa, kun hoidon aloittaa 3-4 viikkoa ennen pahinta allergia-aikaa niin, että elimistön yliherkkyystaipumuksen saa rauhoitettua ennen kuin itse oireet ovat jo läsnä. Tämä itsessään voi jo vähentää allergiaoireilua dramaattisesti siitepölykauden alkaessa.

Itse akuutteihin allergiaoireisiin akupunktio on myös erinomainen lievittäjä. Tukkoisuus ja ärsytys vähenee usein silminnähtävästi jo sen hoidon aikana. Niin ikään allergia-aikana otettu hoitojakso lievittää allergiaoireita kokonaisuudessaan tehokkaasti.

Mikäli allergia vaivaa, on siis paljon syitä antaa akupunktiolle mahdollisuus. Vastaanottoni sijaitsee Helsingissä, Lauttasaaressa osoitteessa Heikkiläntie 10, ja toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi. Tarkemmat yhteystietoni löytyvät täältä. Jäikö jotain askarruttamaan akupunktion suhteen? Lue lisää.

Mikäli asut Helsingin ulkopuolella, suosittelen etsimään asianmukaisesti koulutetun henkilön suomen kiinalaisen lääketieteen liiton hoitajarekisteristä.

 

Viitteet   [ + ]

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19055209 – Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial.
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253122 – A multicenter, randomized, controlled trial testing the effects of acupuncture on allergic rhinitis.
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17874980 – Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial.
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review and meta-analysis.
5. http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/591796/ – The Anti-Inflammatory Effects of Acupuncture and Their Relevance to Allergic Rhinitis: A Narrative Review and Proposed Model
Katso

Kuka?

Olen Juho Sammalkorpi, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja akupunkturisti Helsingistä