Siitepölyallergia, heinänuha ja akupunktio

Kirjoittanut Juho Sammalkorpi | Akupunktio

Mar 02

Tuleeko ylläolevasta kuvasta sellainen olo, että pitäisi alkaa kaivaa nenäliinapakettia esiin? Jos vastasit kyllä, tai muuten vaan odotat tulevaa allergiakautta kauhunsekaisin tuntein, niin tämä teksti on sinua varten.

Siitepölyallergian hoito akupunktiolla

Lääketiede on tuonut avuksemme erilaisia allergista reaktiota hillitseviä lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan ole ainoa ratkaisu ongelmaan, sillä on olemassa luonnollinen ja turvallinen hoitomuoto, jonka teho on osoitettu myös tutkimuksissa. Akupunktio on hyvä vaihtoehto allergiasi hoitoon, erityisesti jos lääkkeet eivät tuo haluttua helpotusta, jos koet niiden sivuvaikutukset ikäviksi tai jos haluat käyttää kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa siitepölyallergiasi hoitamiseen. Akupunktiolla on myös muita suotuisia vaikutuksia yleisvointiin, joista kerron lisää jutun loppupuolella.

Mitä on allergia?

Allergiassa on kyse immuunijärjestelmämme ylireagoinnista vieraita aineita kohtaan. Elimistöön saapuessaan vieraat hiukkaset saavat aikaan allergisen reaktion, jonka oireina voi esiintyä esimerkiksi limakalvojen turvotusta, kutinaa, punoitusta, nenän vuotoa, tai astmaatikoilla jopa astmakohtauksia. Tällaisia aineita kutsutaan allergeeneiksi. Yleisimpiä allergian lähteitä ovat eläimet, ruoka-aineet, homeet, hyönteisen pistot ja siitepöly.

Tarkkaa syytä allergiseen reaktioon ei tiedetä, mutta altistavia tai oireita pahentavia tekijöitä voi olla useita. Yksi tärkeä tekijä on ruoansulatuksen ja suoliston kunto. Suolistomme toimii tärkeässä roolissa elimistön portinvartijana, ja se estää haitallisten aineiden imeytymistä verenkiertoon. Tämän mekanismin häiriintyessä kehoomme pääsee suoliston kautta tulehdusta ja/tai allergisia reaktioita aiheuttavia aineita, jotka herkistävät kehomme immuunivastetta myös muille allergeeneille.

Stressi voi myös pahentaa allergian oireita. Tämä perustuu ainakin osittain stressin suoliston toimintaa häiritsevään vaikutukseen.

Siitepölyallergia

Akupunktio on hyvä hoitomuoto erityyppisiin allergiaoireisiinSiitepölyallergiassa oireet aiheutuvat ilmassa leijailevista kasvien tuottamista pienhiukkasista. Oireisiin kuuluu yleisimmin allergista nuhaa ja silmäoireita, mutta esimeriksi astmaatikot saattavat kärsiä myös keuhko-oireista, kuten yskästä ja hengityksen vinkumisesta.

Siitepölyallergia on yleinen vaiva – siitä kärsii n. 20% suomalaisista. Siitepölykausi alkaa maaliskuussa ja kestää elokuuhun asti.

Siitepölyallergian lääkehoito

Siitepölyallergian hoidossa käytetään yleisimmin suun kautta nautittavaa antihistamiinia (esim. Zyrtec) sekä kortisolia sisältäviä nenäsuihkeita tai silmätippoja. Näiden vaikutus perustuu allergisen reaktion salpaamiseen (antihistamiini) ja paikallisen tulehduksen vähentämiseen (kortisoli). Allergialääkkeet ovat hyvä vaihtoehto silloin, jos oireet pysyvät kurissa lääkkeillä, ja niistä ei tule erityisempiä sivuvaikutuksia. Jotkut allergiat voivat olla sen verran ärhäköitä, että lääkityksellä pystytään lievittämään oireita vain hieman.

Akupunktio – tutkittu hoitomuoto

Akupunktiolla voidaan hoitaa myös siitepölyallergiaaAkupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva hoitomenetelmä, joka on havaittu turvalliseksi ja toimivaksi siitepölyallergian hoidossa. Tähän lopputulokseen on päätynyt useampi laadukas tutkimus, joissa akupunktion tehoa on verrattu sekä tavalliseen lääkitykseen[1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19055209 – Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial.  ja lumeakupunktioon [2]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253122 – A multicenter, randomized, controlled trial testing the effects of acupuncture on allergic rhinitis. [3]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17874980 – Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. . Vuonna 2015 ilmestynyt tutkimuskatsaus, joka sisältää yhteensä 2365 ihmisen otoksen, puhuu myös akupunktion tehokkuuden puolesta [4]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review and meta-analysis..

Myös akupunktion mekanismeja allergian lievittämisessä on tutkittu [5]http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/591796/ – The Anti-Inflammatory Effects of Acupuncture and Their Relevance to Allergic Rhinitis: A Narrative Review and Proposed Model. Sen on todettu vähentävän allergisen reaktion aiheuttaman tulehduksen välittäjäaineita, vähentävän histamiinin aiheuttamaa kutitusta sekä laajentavan nenäonkaloa vähentäen näin tukkoisen nenän oireita. Akupunktion endorfiineihin perustuva kipua lieventävä vaikutus vähentää myös allergiassa koettua epämukavuuden tunnetta.


Allergia ja kiinalainen lääketiede

Kiinalaisessa lääketieteessä nähdään myös yhteys ulkoisten taudinaiheuttajien ja allergiaoireiden välillä – sen teoriassa siitepölyallergian kohdalla puhutaankin tuulen aiheuttamista oireista. Oireiden synnyn taustalla nähdään myös tekijöitä, jotka liittyvät kehon sisäiseen järjestykseen. Tämä voi olla esimerkiksi keuhkojen tai immuunijärjestelmän lievä rakenteellinen heikkous. Myös ruoansulatuksen (mahalaukku/perna) toiminnan häiriöt nähdään mahdollisina oireiden aiheuttajina.

Kiinalainen lääketiede katsoo kehoa kokonaisuutena ja sen hoitomenetelmät vaikuttavat oireiden lisäksi myös sairauden syihin. Allergiaa hoidettaessa saatetaan siis samalla hoitaa myös stressiä ja suoliston hyvinvointia tai muita tekijöitä jotka pahentavat oireita. Parhaan tuloksen saa, kun hoidon aloittaa 3-4 viikkoa ennen pahinta allergia-aikaa niin, että elimistön yliherkkyystaipumusta saa rauhoitettua jo ennen kuin itse oireet ovat läsnä.

Akuutteihin allergiaoireisiin akupunktio on myös erinomainen lievittäjä. Tukkoisuus ja ärsytys vähenee usein silminnähtävästi jo hoidon aikana. Niin ikään allergia-aikana otettu hoitojakso on hyvä keino vähentää oireiden voimakkuutta kokonaisuudessaan.

Hoitoon?

Koska yksi hoidon tavoitteista on stressireaktion hillitseminen, on hoitosarjalla muitakin suotuisia vaikutuksia kuin allergiaoireiden väheneminen.  Näitä ovat esimerkiksi:

  • parempi unenlaatu
  • vähentynyt lihasjännitys
  • energisempi yleisvointi
  • tasapainoisempi ruoansulatuksen toiminta

Tyypillisen hoitojakson kesto on kolmesta käynnistä ylöspäin. Hoitokertojen tarve riippuu sekä allergiaoireiden voimakkuudesta, että muista tilannetta pahentavista tekijöistä. Tarkoitus on saada keho tasapainoon, ja oireet minimiin.

Mikäli allergia vaivaa, on siis hyviä syitä antaa akupunktiolle mahdollisuus. Vastaanottoni sijaitsee Helsingissä, Lauttasaaressa osoitteessa Heikkiläntie 10, ja toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi! Voit varata ajan tästä linkistä.

Muualla maassa voit löytää asiallisesti koulutetun hoitajan esimerkiksi Finnacun terapeuttirekisteristä.

Viitteet

Viitteet
1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19055209 – Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial.
2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253122 – A multicenter, randomized, controlled trial testing the effects of acupuncture on allergic rhinitis.
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17874980 – Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial.
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25590322 – Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review and meta-analysis.
5 http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/591796/ – The Anti-Inflammatory Effects of Acupuncture and Their Relevance to Allergic Rhinitis: A Narrative Review and Proposed Model
Katso

Kuka?

Olen Juho Sammalkorpi, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja akupunkturisti Helsingistä