Shiatsu

Shiatsu on Japanissa syntynyt kiinalaisen lääketieteen periaatteisiin pohjautuva kehoterapia. Siinä kehoa painellaan ja käsitellään erilaisten tekniikoiden avulla niin että vastaanottaja pääsee rentoutuneeseen ja läsnäolevaan tilaan. Se on erittäin hyvä menetelmä stressin lievitykseen sekä fyysisten ja tunneperäisten lukkojen purkamiseen.

Shiatsuhoito sisältää erilaisia hieronta- ja manipulaatiotekniikoita

 

Shiatsuhoito

Shiatsu on kiinalaisen lääketieteeseen pohjautuva kehoterapia. Se sisältää erilaisia tekniikoita, kuten hierontapainalluksia, venytyksiä ja mobilisaatiota, eli nivelten liikkuvuutta edistäviä tekniikoita. Se mikä tekee shiatsusta ainutlaatuisen on painotus terapeutin kehonhallintaan ja kosketuksen laatuun. Tämä mahdollistaa kokonaisvaltaisen lähestymisen hoitotapahtumaan. Hoidoissa käytetyt tekniikat vaikuttavat fyysisen tason lisäksi erityisesti tunnekehoon, mikä tekee shiatsusta hyvän menetelmän kehollisten ja emotionaalisten jännitysten sekä stressin purkamiseen.

Mihin Shiatsusta voi saada apua?

Shiatsuhoidosta tulee lähes poikkeuksetta rentoutunut ja hyvinvoiva olo. Erityisesti siitä voi saada apua:

  • fyysisen ja tunneperäiseen stressiin
  • kroonisiin kipuihin
  • kehoyhteyden ja -tietoisuuden palauttamiseen
  • unettomuuteen, hermostuneisuuteen ja muihin vastaaviin mielen epätasapainoihin
  • pidempiaikaisten tunnelukkojen purkamiseen
  • maadoittumiseen, oman kehollisen keskustan löytämiseen
 

meditaatiotekniikat kuuluvat myös kiinalaisen lääketieteen perinteeseenJokainen meistä varmasti tietää miten kehomme reagoi stressaavassa elämäntilanteessa. Ajatukset käyvät ylikierroksilla, on vaikea rentoutua, lihasjännitys lisääntyy ja saattaa ilmetä erilaisia kiputiloja ja unenlaadun heikkenemistä. Nämä kaikki ovat esimerkkejä kehon ja mielen vuorovaikutussuhteesta. Yhdessä keho ja mieli muodostavat tunekehon: saatamme kantaa kehossamme jo kauan sitten tapahtuneita järkytyksiä ja traumoja, jotka purkautuvat stressaavan tilanteen koittaessa fyysisinä oireina – olkoonkin, ettei mieli niitä aktiivisesti havaitsisikaan. Tämän kaltaiset alitajuiset jännitykset saattavat aiheuttaa monenlaisia vaivoja, kuten stressiä, kroonisia kipuja ja muita kroonisia sairauksia tai tunnetason ja mielen ongelmia. Tunnekehon käsite on siis tapa kuvata mielemme ja kehomme yhteyttä, mutta se on myös konkreettinen koettavissa oleva asia, johon voi päästä käsiksi erilaisten tekniikoin. Yksinkertaisin keino on kehon liikuttaminen ja liikunta eri muodoissaan. Myös monet mielenhallinta- ja rentoutumistekniikat ovat erittäin hyviä keinoja päästä käsiksi tähän kehon ja mielemme yhteyskohtaan, tunnekehoon.

Yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa tunnekehoon on toisen ihmisen kosketus. Millä tahansa kehollisella terapialla ja miellyttävällä kosketuksella on tunnekehoamme avaava vaikutus, mutta tätä taitoa on myös mahdollista kehittää. Shiatsuterapeutin koulutuksessa tähän osa-alueeseen kiinnitetään erityistä huomiota alusta asti. On ensisijaisen tärkeää että shiatsun tekijä pysyy hoidon aikana läsnäolevassa ja rentoutuneessa tilassa, sillä se välittyy myös kosketukseen ja sitä kautta mahdollistaa tehokkaamman hoidon.

Shiatsuhoidossa maataan patjalla vaatteet päällä, joten ota mukaasi mukava ja väljä vaatetus. Hoidon jälkeen on usein pirteä ja rentoutunut olo, mutta jos taustalla on pidempiaikaista stressiä, voi potilas shiatsuhoidosta kotiuduttuaan tuntea lievää väsymystä. Hoitosarjoissa pidetään yleensä viikon hoitoväliä.