Päänsärky ja akupunktio

Akupunktio on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi monenlaisten päänsärkyjen hoidossa

Päänsäryn hoito akupunktiolla
 

Luultavasti jokainen meistä on kärsinyt joskus päänsärystä. Suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin harvinainen ja nopeasti lähtevä vieras, ja hyvä niin – päänsärky voi nimittäin pahimmillaan olla lamauttava ongelma. Voin kuitenkin kertoa päänsäryistä kärsiville hyviäkin uutisia! Akupunktio on tehokas hoitomenetelmä niin akuuttien kuin kroonisten päänsärkyjen hoidossa.

Yleisimmät päänsäryn muodot
 

Yleisin päänsärkytyyppi on jännityspäänsärky. Se saa alkunsa kireistä lihaksista niskan, hartioiden tai kasvojen alueella. Laadultaan jännityspäänsärky on usein jomottavaa kipua. Vaikka se ei yleensä ole voimakkuudeltaan päänsärkyjen vahvimmasta päästä, voi se silti olla erittäin ongelmallinen vaiva, varsinkin jos kipua esiintyy useamman kerran viikossa.

Migreeni on myös varsin yleinen päänsäryn laji ja pahimmillaan migreenikohtauksen aiheuttama kipu on lamaannuttavaa. Migreeniin saattaa liittyä myös muita oireita, kuten aistiyliherkkyyttä, pahoinvointia ja oksennusta, uupumusta sekä näkökentän häiriöitä. Tarkkaa syytä migreenien syntyyn ei tiedetä, mutta esim. stressi tai hormonaaliset vaihtelut (naisilla kuukautiskierron aikana) saattavat altistaa migreenikohtauksille.  Käytännön kokemuksen perusteella kireät lihakset niskan, kaulan, tai pään alueella ovat yksi tärkeä tekijä migreenin synnyssä, ja niiden hoitaminen on osa hoitosuunnitelmaa

Kolmas  – onneksi varsin harvinainen – päänsäryn laji on sarjoittainen päänsärky / Hortonin syndrooma (engl. cluster headache). Siinä oireena on äärimmäisen kivulias toispuoleinen päänsärky, joka sijoittuu yleisimmin silmän alueelle. Kohtauksia voi olla useita päivässä, ja ne esiintyvät sarjoissa jotka saattavat kestää jopa viikkoja.  Kivun voimakkuudesta kertoo myös lisänimi ‘itsemurhapäänsärky’, jota välillä käytetään kuvaamaan Hortonin syndrooman kipua. Tarkkaa syytä tämäntyyppisen kivun syntyyn ei tiedetä.

Miten akupunktio vaikuttaa päänsärkyyn?
 

Akupunktion vaikuttaa kuin hermostollinen reset-nappiAkupunktio vaikuttaa päänsäryn oireisiin ja syihin usealla eri tasolla ja luultavasti juuri siksi se on niin tehokas työkalu päänsärkyjen hoidossa. Nämä vaikutukset välittyvät ensisijaisesti hermoston kautta. Kutsunkin akupunktiota hermostolliseksi reset-napiksi, sillä tämä mielikuva antaa varsin hyvän idean siitä mitä kehossa tapahtuu hoidon aikana. Akupunktiolla on myös muita vaikutuksia:

Akupunktio laukaisee lihasjännitystä. Hermoston rauhoittuessa myös lihasjännitykset purkautuvat. Niiden hoitaminen on tärkeää erityisesti jännityspäänsärkyjen osalta, mutta ne saattavat olla merkittävä tekijä myös migreenityyppisissä päänsäryissä.

Akupunktio poistaa kipua aktivoimalla kehon luontaiset kivunlievitysmekanismit. Tämä vaikutus on usein lähes välitön. Jos tulet luokseni päänsäryn kanssa, niin tavallisesti oletan että hoidon jälkeen se on tiessään.

Akupunktio vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua. Krooninen kipu, unettomuus ja stressi kulkevat käsi kädessä ja muodostavat valitettavan usein kierteen josta voi olla vaikea päästä eroon. Unenlaatua parantamalla ja stressiä vähentämällä on mahdollista luoda positiivinen kierre, joka johtaa kivun lievitykseen myös pitkällä aikavälillä.

Akupunktiolla voidaan hoitaa valtaosaa päänsäryistä. Hoito annetaan kuuriluontoisesti. Hoitosarjan pituus, sekä hoitoväli vaihtelevat yksilöllisten tekijöiden mukaan. Aluksi akupunktiossa käydään yleensä 1-2 kertaa viikossa. Hoito on yksilöityä, sillä erityyppiset kivut vaativat erilaisen lähestymistavan, ja muut henkilökohtaiset tekijät otetaan myös huomioon hoitosuunnitelmaa laatiessa.

Tutkimustietoa akupunktiosta
 

Akupunktiolla voidaan hoitaa päänsärkyä tehokkaastiAkupunktion tehoa päänsärkyyn on tutkittu kohtalaisen paljon ja tämänhetkisen tutkimusnäytön mukaan akupunktio on tehokas hoito päänsärkyihin. Cochrane-tutkimuskatsaukset suosittelevat akupunktion käyttöä sekä jännityspäänsärkyjen 1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27092807 – Acupuncture for the prevention of tension-type headache., että migreenin 2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27351677 – Acupuncture for the prevention of episodic migraine. hoitoon. Cochrane on tieteentekijöiden keskuudessa erittäin arvostettu taho, jonka tutkimuskatsaukset ovat maailman huippuluokkaa.

Sarjoittaisesta päänsärystä ja akupunktiosta ei ole tehty kovin paljon tutkimusta, mutta useampi hoitoraportti antaa osviittaa siitä, että akupunktiosta voi olla apua kipujakson katkaisemisessa 3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867865 – Acupuncture in cluster headache: four cases and review of the literature ja kipupäivien vähentämisessä. Vuonna 2016 ilmestyneessä hoitoraportaasissa 4)http://aim.bmj.com/content/34/1/55 – Acupuncture for episodic cluster headache: a trigeminal approach hankalaa sarjoittaista päänsärkyä hoidettiin samantyyppisesti kuin kolmoishermosärkyä, ja tämä lähestymistapa sai aikaan kipujakson katkeamisen ja vuoden mittaisen tauon päänsärkyihin.  Lievien päänsärkyoireiden ilmaantuessa myöhemmin muutama akupunktiohoito oli riittävää estämään kivun etenemisen sarjaksi asti.

Akupunktioon?
 

Päänsäryistä kärsiville akupunktio on siis erinomainen hoitomuoto. Parhaan lopputuloksen takaamiseksi on tärkeää valita hoitaja, jolla on asianmukainen kiinalaisen lääketieteen koulutus.

Jos asut Helsingissä, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni Lauttasaareen. Minulla on kattava kokemus päänsärkyjen hoitamisesta, ja kokemukseni mukaan apua tähän ongelmaan on saatavissa lähes poikkeuksetta. Voit lukea asiakkaideni kokemuksia akupunktiohoidosta täältä. Varaa aika luokseni tästä linkistä.

Jos asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, niin suosittelen etsimään hoitajan Suomen Kiinalaisen Lääketieteen Liiton hoitajarekisteristä.

Jäikö jotain askarruttamaan akupunktioon liittyen? Usein kysyttyjä kysymyksiä.

Viitteet   [ + ]

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27092807 – Acupuncture for the prevention of tension-type headache.
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27351677 – Acupuncture for the prevention of episodic migraine.
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867865 – Acupuncture in cluster headache: four cases and review of the literature
4. http://aim.bmj.com/content/34/1/55 – Acupuncture for episodic cluster headache: a trigeminal approach