Kaksi yleisintä kiusanhenkeä niskakipusi takana

Kirjoittanut Juho Sammalkorpi | Akufunktio

Oct 01

Niska-hartiaseutu sisältää suuren määrän lihaksia useassa kerroksessa ja pienellä alueella. Tavallisesti niskakivun hoitaminen ei kuitenkaan vaadi niiden kaikkien hoitamista yksitellen. Tässä tekstissä esittelen kaksi yleisintä kiusanhenkeä, joiden kuntoon hoitaminen ratkaisee suurimman osan niskakiputapauksista.

1. – Trapezius, eli epäkäslihas
 

Epäkäslihas on suurikokoinen lihas niskan, hartioiden ja yläselän alueella

Epäkäslihas (trapezius)

Ensimmäinen kiusanhenkemme on lihas joka tänä päätetyö- ja älylaiteaikana vaivaa suurta määrää ihmisiä. Jos sinulla on hartiakipua tai mitä tahansa niskakipua niin epäkäslihaksen kireydet ovat siihen syyllisiä ainakin osittain.

Epäkäs on isokokoinen kolmiosainen lihas, joka kattaa suurimman osan läänistä kallonpohjasta lapaluiden alle. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi pään kääntäminen ja taivuttaminen, sekä hartioiden kohottaminen.

Epäkäs voi aiheuttaa voimakasta kipua koko niskan, kallonpohjan ja hartiaseudun alueella. Niskahariaseudun kivun lisäksi epäkäs voi aiheuttaa heijastekipua ohimoille, leukaan tai silmän taakse. Se on usein syypää myös jännityspäänsärkyyn. Myös huimaus tai pyörrytyksen tunne voi johtua epäkäslihaksen kireydestä.

Epäkäslihaksen heijastekipu voi tuntua niskassa, yläselässä, hartioissa, olkapäässä, kädessä, ohimoilla, tai leuassa

Epäkäslihaksen kireydet voivat tuntua myös heijastekipuina esimerkiksi pään ja käden alueella. Kuvaan on merkittynä punaisella alueet, joissa epäkäslihaksen aiheuttamat kivut tavallisimmin tuntuvat.

2. – Levator scapulae, eli lavankohottajalihas

Onko sinulla ollut koskaan niska jumissa niin, että et pysty kääntämään päätäsi kunnolla? Siinä on luultavasti ollut taustalla toinen kiusanhenkemme, lavankohottajalihas.

Lavankohottajalihas (levator scapulae) on pienikokoinen lihas niskan sivulla.

Lavankohottajalihas (levator scapulae)

Tämä lihas saa alkunsa ylimpien niskanikamien alueelta ja kiinnittyy lapaluun kulmaan. Sen tehtäviin kuuluu lapaluun kohottamisen (=olkapään nostamisen) ja pään kääntämisen lisäksi kaulan alueen vakauttaminen esimerkiksi päätä eteen tai taakse taivuttaessa.

Lapaluun kohottajalihaksen kipu tuntuu epäkäslihasta paikallisemmin – yleensä voimakkaimmin niskan sivussa ja hartioiden yläreunassa. Kipu voi heijastua myös lapaluiden sisäreunaan ja olkapään taakse. Kipu joka tuntuu erityisesti niskaa kääntäessä johtuu useimmiten juuri tästä lihaksesta.

Lavankohottajalihaksen kipu tuntuu niskan sivuosassa ja hartioissa. Pään kääntäminen voi olla myös vaikeaa.

Lavankohottajalihaksen aiheuttama kipu tuntuu yleensä voimakkaimmillaan niskan sivussa ja hartioiden yläosassa. Kipu ja kireyden tunne päätä kääntäessä johtuu useimmiten tämän lihaksen ongelmista.

Lihaskireyden yleisimmät syyt

Näistä lihaksista puhuttaessa olen käyttänyt sanaa kiusanhenki, mutta asiahan ei oikeasti ole ihan näin. Lihaksemme toteuttavat vain tarkoitustaan, ja yleisesti ottaen tekevät sen mainiosti. Varsinaiset kiusanhenget tässä yhtälössä olemme me, ja ympäristö jossa toimimme päivittäin. Ylirasitus on yleisin syy näiden lihasten ongelmiin, ja tavallisimmin sitä aiheuttaa:

  • suora rasitus – tätä voi aiheuttaa esimerkiksi toistuvat epäergonomiset asennot (esim. päätetyön tekijöillä, paljon älylaitteita käyttävillä, muissa ammateissa kuten hammaslääkäreillä, putkimiehillä, muusikoilla jne) tai liian raskaiden reppujen tai laukkujen kantaminen
  • staattiset työasennot – vaikka työergonomia olisi muuten kunnossa mutta ei muista pitää taukoja eikä antaa niskahartiaseudun alueelle liikettä niin lihaskireyksiltä ei juuri voi välttyä
  • stressi – jännittyneisyys tai liialliset kierrokset vetävät niskahartiaseutumme – ja myös nämä kaksi lihasta – helposti lukkoon.

Myös venäytykset tai revähdykset erilaisten vahinkojen tai onnettomuuksien yhteydessä (esim niskanretkahdusvamma) voivat aiheuttaa epäkkään ja lavan kohottajalihaksen toimintaan ongelmia, jotka johtavat lihaskireyteen ja/tai kipuun.

Niskakivun hoito akupunktiolla

Kroonistunut niskakipu ja -kireys voi olla sitkeä ongelma josta on hankala päästä eroon, mikä johtuu ensisijaisesti siitä, että niskakipua aiheuttavat tekijät ovat usein jatkuva osa arkielämää. Tämä johtaa siihen, että hermostomme oppii pitämään lihaskireyttä normaalina olotilana, jolloin myös tilanteissa joissa rasitus on vähäisempää lihakset eivät pysty rentoutumaan.

Akupunktio on tehokas hoitomuoto niskakivun hoitamisessa, sillä sen vaikutus menee suoraan ongelman ytimeen. Motorisen akupunktion (tästä lisää alempana) avulla on mahdollista rentouttaa kiristyneet lihakset ja palauttaa myös lihas-hermostoyhteys normaaliksi. Tämä saa aikaan useita positiivisia muutoksia

  • Kipu ja tulehdus häviää kun lihakset eivät ole jatkuvassa rasituksen tilassa.
  • Liikkuvuus lisääntyy – esimerkiksi kireää lavankohottajalihasta hoitamalla jäykkä niska saadaan välittömästi liikkumaan paremmin.

Motorinen akupunktio

Motorinen akupunktio on hellävarainen tekniikka, jossa lihaskireyttä ja kipua hoidetaan aktivoimalla lihaksen ns. motorista aluetta akupunktion ja pienen sähkövirran avulla. Hoito on kivutonta, ja se tuntuu lähinnä pienenä nykimisenä lihaksessa. Hoidon vaikutus on välitön lihaksen rentoutuminen, ja normaalin toiminnallisuuden palautuminen. Tämä on tärkeä osa kivunhoitoa, sillä merkittävä osa kivusta on seurausta lihaksiston toiminnallisista häiriöistä.

Tässä vielä pieni videodemonstraatio itse hoidosta:

Motorinen akupunktio on kohtalaisen uusi tekniikka, jonka käyttö on Suomessa vielä vähäistä. Olen kuitenkin halunnut erikoistua siihen, sillä koen että se on erinomainen kivunhoitomuoto, jolla voidaan hoitaa hankaliakin tapauksia.

Mikäli sinulla on kipua josta haluaisit eroon, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni!

Lisätietoa:

 

Ajanvaraus

Akupunktio – usein kysyttyä

Seuraa minua Instagramissa tai Facebookissa

Kivun hoito akupunktiolla

 

 

Katso

Kuka?

Olen Juho Sammalkorpi, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja akupunkturisti Helsingistä