Kaksi yleisintä kiusanhenkeä niskakipusi takana

Kirjoittanut Juho Sammalkorpi | Akufunktio

Oct 01

Niska-hartiaseutu sisältää suuren määrän lihaksia useassa kerroksessa ja pienellä alueella. Se on tärkeä keskus, joka ohjaa esimerkiksi näköaistiamme että käsiemme toimintaa, joista molemmat ovat erityisen tärkeitä ympäristömme kanssa vuorovaikuttamiseen. Ei ole siis ihme että tämä alue menee helposti jumiin, varsinkin kun soppaan lisätään nykyelämän rasitteet.

Vaikka alueelta löytyy suuri määrä erilaisia lihaksia, niskakivun hoitaminen ei vaadi niiden kaikkien hoitamista yksitellen. Tässä tekstissä esittelen kaksi yleisintä kiusanhenkeä, joiden kuntoon hoitaminen ratkaisee suurimman osan niskakiputapauksista.

1. – Trapezius, eli epäkäslihas
 

Epäkäslihas. Niskakipu aiheutuu yleensä tämän lihaksen ongelmista

Trapezius, eli epäkäslihas

Ensimmäinen kiusanhenkemme on lihas joka tänä päätetyö- ja älylaiteaikana vaivaa käsittämättömän suurta määrää ihmisiä. Jos sinulla on hartiakipua tai mitä tahansa niskakipua niin epäkäslihaksen kireydet ovat lähes varmasti siihen syyllisiä.

Epäkäs on isokokoinen kolmiosainen lihas, joka kattaa suurimman osan läänistä kallonpohjasta lapaluiden alle. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi pään kääntäminen ja taivuttaminen, sekä hartioiden kohottaminen.

Epäkäs voi aiheuttaa voimakasta kipua koko niskan, kallonpohjan ja hartiaseudun alueella. Niskahariaseudunkivun lisäksi epäkäs voi aiheuttaa heijastekipua ohimoille, leukaan tai silmän taakse. Se on usein syypää myös jännityspäänsärkyyn. Myös huimaus tai pyörrytyksen tunne voi johtua epäkäslihaksen kireydestä.

Epäkäslihaksen kireydet voivat heijastua useampaan paikkaan - käteen, kallonpohjan alueelle., ohimolle, leukaan tai jopa silmän alueelle.

Epäkäslihaksen kireydet voivat tuntua myös heijastekipuina esimerkiksi pään ja käden alueella. Kuvaan on merkittynä punaisella alueet, joissa epäkäslihaksen aiheuttamat kivut tavallisimmin tuntuvat.

2. – Levator scapula, eli lavankohottajalihas

Lapaluun kohottajalihas

Levator scapula, eli lapaluun kohottajalihas

Onko sinulla ollut koskaan niska jumissa niin, että et pysty kääntämään päätäsi kunnolla? Siinä on luultavasti ollut taustalla toinen kiusanhenkemme, lavankohottajalihas.

Tämä lihas saa alkunsa ylimpien niskanikamien alueelta ja kiinnittyy lapaluun kulmaan. Sen tehtäviin kuuluu lapaluun kohottamisen (=olkapään nostamisen) ja pään kääntämisen lisäksi kaulan alueen vakauttaminen esimerkiksi päätä eteen tai taakse taivuttaessa.

Lapaluun kohottajalihaksen kipu tuntuu epäkäslihasta paikallisemmin – yleensä voimakkaimmin niskan sivussa ja hartioiden yläreunassa. Kipu voi heijastua myös lapaluiden sisäreunaan ja olkapään taakse. Kipu joka tuntuu erityisesti niskaa kääntäessä johtuu useimmiten juuri tästä lihaksesta.

Lavankohottajalihas, heijastekipu niskassa ja hartioissa

Lavankohottajalihaksen aiheuttama kipu tuntuu yleensä voimakkaimmillaan niskan sivussa ja hartioiden yläosassa. Kipu ja kireyden tunne päätä kääntäessä johtuu useimmiten tämän lihaksen ongelmista.

Lihaskireyden yleisimmät syyt

Näistä lihaksista puhuttaessa olen käyttänyt sanaa kiusanhenki, mutta asiahan ei oikeasti ole ihan näin. Lihaksemme toteuttavat vain tarkoitustaan, ja yleisesti ottaen tekevät sen mainiosti. Oikeat kiusanhenget tässä yhtälössä olemme me, ja ympäristö jossa toimimme päivittäin. Ylirasitus on yleisin syy näiden lihasten ongelmiin, ja tavallisimmin sitä aiheuttaa:

  • suora rasitus – tätä voi aiheuttaa esimerkiksi toistuvat epäergonomiset asennot (esim. päätetyön tekijöillä, paljon älylaitteita käyttävillä, muissa ammateissa kuten hammaslääkäreillä/putkimiehillä/muusikoilla jne) tai liian raskaiden reppujen tai laukkujen kantaminen
  • staattiset työasennot – vaikka työergonomia olisi muuten kunnossa mutta ei muista pitää taukoja eikä antaa niskahartiaseudun alueelle liikettä niin lihaskireyksiltä ei voi juuri välttyä
  • stressi – jännittyneisyys tai liialliset kierrokset vetävät niskahartiaseutumme – ja myös nämä kaksi lihasta – helposti lukkoon.

Myös venäytykset tai revähdykset erilaisten vahinkojen tai onnettomuuksien yhteydessä voivat aiheuttaa epäkkään ja lavan kohottajalihaksen toimintaan ongelmia, jotka johtavat lihaskireyteen tai jäykkyyteen ja kipuun.

Niskakivun hoito akupunktiolla

Näiden lihasten aiheuttama kipu ja kireys on siis hyvin yleistä, mutta se on onneksi myös erittäin hyvin hoidettavissa oleva ongelma. Usein se menee ihan itsestäänkin pois levon ja rasituksen vähentämisen myötä.

Joskus tilanne on kuitenkin siinä pisteessä, että pelkät omat keinot eivät riitä tilanteen helpottamiseen –  esimerkiksi riittävän korkea stressitaso ja/tai pitkään jatkunut niskahartiaseudun rasitus voivat johtaa siihen, että koko alue jämähtää lukkoon, jonka jälkeen sitä on haastavaa saada itse avattua.

Ammattilaisen apu on siis välillä tarpeen. Mikäli sinä ja niskahartiaseutusi kaipaatte hoitoa niin toivotan teidät lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni! Käytän näiden ongelmien hoitamiseen ensisijaisesti akupunktiota, sillä sen avulla pystyy sekä hoitamaan yksittäisiä lihaksia, että myös kokonaisvaltaisesti rauhoittamaan hermostoa ja stressitasoa. Akupunktio hoitaa siis niskahartiaseudun kipua ja lihaskireyttä monella tavalla, ja onkin tämän vuoksi erityisen mainio hoito näihin vaivoihin. Akupunktio on myös kivuton ja turvallinen hoitomuoto.

Lisätietoa:

 

Akupunktio – usein kysyttyä

Kivun hoito akupunktiolla

Ajanvaraus

Katso

Kuka?

Olen Juho Sammalkorpi, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja akupunkturisti Helsingistä