Niska-hartiaseutu on monimutkainen kokonaisuus, joka sisältää suuren määrän lihaksia. Tavallisesti niskakivun hoitaminen ei kuitenkaan vaadi niiden kaikkien hoitamista yksitellen! Tässä tekstissä esittelen kaksi yleisintä kiusanhenkeä, joiden kuntoon hoitaminen ratkaisee suurimman osan niskakiputapauksista.
Epäkäslihas (trapezius)
Ensimmäinen kiusanhenkemme on lihas joka tänä päätetyö- ja älylaiteaikana vaivaa suurta määrää ihmisiä. Jos sinulla on hartiakipua tai mitä tahansa niskakipua niin epäkäslihaksen kireydet ovat siihen syyllisiä ainakin osittain.
Epäkäs on isokokoinen kolmiosainen lihas, joka kattaa suurimman osan läänistä kallonpohjasta lapaluiden alle. Se on jakautunut kolmeen osaan, joista ylin saa alkunsa niskan alueelta ja kiinnittyy hartiaseudulle lapaluun yläosaan. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi pään kääntäminen ja taivuttaminen, sekä hartioiden kohottaminen. Epäkkään muut osat lähtevät hieman alempaa selkärangan seudulta, ja niiden tehtävänä on ensisijaisesti toimia lapatukena.
Epäkäs voi aiheuttaa voimakasta kipua koko niskan, kallonpohjan ja hartiaseudun alueella. Niskahariaseudun kivun lisäksi epäkäs voi aiheuttaa heijastekipua ohimoille, leukaan tai silmän taakse. Se on usein syypää myös jännityspäänsärkyyn. Myös huimaus tai pyörrytyksen tunne voi johtua epäkäslihaksen kireydestä.
Epäkäslihaksen kireydet voivat tuntua myös heijastekipuina esimerkiksi pään ja käden alueella. Kuvaan on merkittynä punaisella alueet, joissa epäkäslihaksen aiheuttamat kivut tavallisimmin tuntuvat.
Onko sinulla ollut koskaan niska jumissa niin, että et pysty kääntämään päätäsi kunnolla? Siinä on luultavasti ollut taustalla toinen kiusanhenkemme, lavankohottajalihas.
Lavankohottajalihas (levator scapulae)
Tämä lihas saa alkunsa ylimpien niskanikamien alueelta ja kiinnittyy lapaluun kulmaan. Sen tehtäviin kuuluu lapaluun kohottamisen (=olkapään nostamisen) ja pään kääntämisen lisäksi kaulan alueen vakauttaminen esimerkiksi päätä eteen tai taakse taivuttaessa.
Lapaluun kohottajalihaksen kipu tuntuu epäkäslihasta paikallisemmin – yleensä voimakkaimmin niskan sivussa ja hartioiden yläreunassa. Kipu voi heijastua myös lapaluiden sisäreunaan ja olkapään taakse. Kipu joka tuntuu erityisesti niskaa kääntäessä johtuu useimmiten juuri tästä lihaksesta.
Lavankohottajalihaksen kipualueet
Näistä lihaksista puhuttaessa olen käyttänyt sanaa kiusanhenki, mutta asiahan ei oikeasti ole ihan näin. Lihaksemme toteuttavat vain tarkoitustaan, ja yleisesti ottaen tekevät sen mainiosti. Varsinaiset kiusanhenget tässä yhtälössä olemme me, ja ympäristö jossa toimimme päivittäin. Tavallisimmat ongelmien aiheuttajat ovat:
Myös venäytykset tai revähdykset erilaisten vahinkojen tai onnettomuuksien yhteydessä (esim niskanretkahdusvamma) voivat aiheuttaa epäkkään ja lavan kohottajalihaksen toimintaan ongelmia, jotka johtavat lihaskireyteen ja/tai kipuun sekä lihaksiston toiminnan epätasapainoon.
Kroonistunut niskakipu ja -kireys voi olla sitkeä ongelma josta on hankala päästä eroon, mikä johtuu ensisijaisesti siitä, että niskakipua aiheuttavat tekijät ovat usein jatkuva osa arkielämää. Tämä johtaa siihen, että hermostomme oppii pitämään lihaskireyttä normaalina olotilana, jolloin myös tilanteissa joissa rasitus on vähäisempää lihakset eivät pysty rentoutumaan.
Akupunktio on tehokas hoitomuoto niskakivun hoitamisessa, sillä sen vaikutus menee suoraan ongelman ytimeen. Motorisen akupunktion (tästä lisää alempana) avulla on mahdollista rentouttaa kiristyneet lihakset, parantaa lapaa tukevien lihasten toimintaa ja palauttaa lihas-hermostoyhteys normaaliksi. Tämä saa aikaan useita positiivisia muutoksia
Motorinen akupunktio on hellävarainen tekniikka, jossa lihaskireyttä ja kipua hoidetaan aktivoimalla lihaksen ns. motorista aluetta akupunktion ja pienen sähkövirran avulla. Hoito on kivutonta, ja se tuntuu lähinnä pienenä nykimisenä lihaksessa. Hoidon vaikutus on välitön lihaksen rentoutuminen, ja normaalin toiminnallisuuden palautuminen. Tämä on tärkeä osa kivunhoitoa, sillä merkittävä osa kivusta on seurausta lihaksiston toiminnallisista häiriöistä.
Tässä vielä pieni videodemonstraatio itse hoidosta:
Mikäli sinulla on kipua josta haluaisit eroon, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni!
Seuraa minua Instagramissa tai Facebookissa