Akupunktio – Usein kysyttyä

Mitä akupunktiolla voi hoitaa?

Kipu

Akupunktio on erinomainen hoitamaan monenlaisia kipuja. Lähtökohtaisesti mihin tahansa krooniseen kipuun tai lihasjännitykseen kannattaa kokeilla akupunktiota, ja yleensä sen vaikutuksen huomaa jo ensimmäisen hoitokäynnin jälkeen. Esimerkkejä hoidettavista kivuista:

 • Niskahartiakipu tai -jännitys
 • Päänsärky, migreeni
 • Selkäkipu, iskiasvaivat
 • Tenniskyynärpää, hiirikäsi ja muut käden rasitusvammat
 • Polvikipu, plantaarifaskiitti
 • Kuukautiskivut
 • Hermo- ja reumaperäiset kivut
 • Fibromyalgia

 
Muut vaivat

On myös monia muita vaivoja, joita akupunktiolla voi hoitaa

 • Väsymys, uupumus, stressi
 • Unettomuus ja huonounisuus
 • Masentuneisuus, ahdistuneisuus
 • Ruoansulatusongelmat
 • Allergia- ja astmaoireet
 • Naisten- ja miestenvaivat

Sattuuko se?

Monesti ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita akupunktiohoidosta, saattavat jännittää itse hoitoon tulemista, ja miettiä onko se kivuliasta.

Lyhyt vastaus tähän on, että akupunktio ei ole kivuliasta. Akupunktioneulat ovat lähes hiuksenohuita ja niiden pisto tuntuu lähinnä pieneltä nipistykseltä.

Pahasti neulakammoisille hoito ei välttämättä sovi, mutta kiinalaisen lääketieteen hoidoista löytyy myös neulattomia vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi moxibustio (akupisteiden lämmittäminen), erilaiset hierontatekniikat ja ravintoon / lisäravinteisiin perustuvat hoitoprotokollat

Onko akupunktio turvallista ja onko sillä sivuvaikutuksia?

Akupunktio on asianmukaisesti koulutetun ihmisen käsissä erittäin turvallinen hoitomuoto. Neulat ovat hyvin ohuita, ja akupunktiopisteet sijaitsevat alueilla joita on turvallista käsitellä. Pistokohtaan voi harvoin tulla pieni mustelma, ja se voi olla hellä hoidon jälkeen.

Joissain tapauksissa ensimmäisen kerran jälkeen voi esiintyä tavallista enemmän väsymystä. Tämä on kuitenkin vaihe, joka menee ohi nopeasti, viimeistään parin-kolmen hoitokerran jälkeen.

Lienee myös hyvä mainita, että akupunktiohoidolla on monia positiivisia sivuvaikutuksia, joista pääsee nauttimaan riippumatta siitä mitä vaivaa ollaan hoitamassa. Näitä ovat esimerkiksi

 • Lisääntynyt rentous ja hyvinvoinnin tunne, erityisesti hoidon jälkeen ja seuraavana päivänä
 • Parempi unenlaatu
 • Alentunut stressitaso

Kuinka monta kertaa minun tulisi käydä akupunktiossa?

Ensimmäisellä käyntikerrallasi käymme lävitse terveystilanteesi, syyn hoitoon hakeutumiselle, ja tavoitteesi hoidon lopputuloksen suhteen. Tämän tiedon perusteella teen hoitosuunnitelman, johon sisältyy suositus akupunktiokäyntien määrästä ja hoitovälistä. Hoitosarjan pituus vaihtelee hyvin paljon hoidettavan vaivan kroonisuuden ja vakavuuden mukaan – se voi olla parista viikosta useampaan kuukauteen.

Tyypillinen hoitoväli on vähintään kerran viikossa. Oireet lähtevät usein helpottamaan jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, erityisesti akuuteissa tilanteissa.

Mihin akupunktion vaikutus perustuu?

Akupunktio ja kivun hoidossa

Uusimman kipututkimukseen perustuvan tiedon mukaan kroonisen kivun taustalla on usein hermoston toiminnallinen häiriö. Käytän työssäni akupunktiomenetelmää, jonka vaikutus perustuu hermoston toiminnan normalisointiin ja näin ollen mahdollistaa kivun hoitamisen sen alkulähteen tasolla. Tämän menetelmän avulla voidaan hoitaa vaikeitakin kiputiloja ja hoidon vaikutukset ovat nähtävissä nopeasti.

Muut krooniset terveysongelmat

Akupunktion vaikutukset ulottuvat hermoston kautta myös verenkierron, elinten toiminnan ja aineenvaihdunnan tasoille. Sillä voidaan myös hoitaa stressiä sekä stressiperäisiä ongelmia ja sairauksia. Tämäntyyppisiä vaivoja hoidettaessa mukana on usein myös kiinalaisen lääketieteen mukaan yksilöity ravintosuosituksia tai lisäravinteita sisältävä hoitosuunnitelma.

Mikäli yksityiskohtaisempi tieto akupunktion mekanismeista ja akupunktiotutkimuksesta kiinnostaa, niin voit lukea:

Tarvitseeko hoitoon varautua jollain tapaa?

Akupunktiohoito ei tarvitse mitään erityisempää valmistelua. Hoitoa ennen voi syödä, ja itseasiassa on parempi ettei paikalle saavu nälkäisenä. Kahvin juomista samana päivänä ei kuitenkaan suositella.

Akupunktion jälkeen on hyvä välttää raskasta liikutaa samana päivänä, mutta muuta yleistä huomioitavaa ei ole. 

Jäikö kysyttävää? Lähetä viesti!

Nimi

Sähköposti

Viesti