Päänsärky ja akupunktio

Akupunktio on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi monenlaisten päänsärkyjen hoidossa

Päänsäryn hoito akupunktiolla

Luultavasti jokainen meistä on kärsinyt joskus päänsärystä. Suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin harvinainen ja nopeasti lähtevä vieras, ja hyvä niin. Päänsärky voi nimittäin pahimmillaan olla lamauttava ongelma, joka vaikeuttaa jokapäiväistä elämistä huomattavasti. Päänsäryistä kärsiville on kuitenkin tiedossa hyviä uutisia! Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva akupunktio on tehokas hoitomenetelmä niin akuuttien kuin kroonisten päänsärkyjen hoidossa. Kerron tässä artikkelissa erityyppisistä päänsäryistä, siitä miten niitä hoidetaan akupunktiolla ja tutkimuksista jotka ovat osoittaneet akupunktion tehon.

Erityyppiset päänsäryt ja niiden syyt

Yleisin päänsärkytyyppi on jännityspäänsärky. Se on voimakkuudeltaan lievää tai kohtalaista ja laadultaan jomottavaa kipua. Se esiintyy tavallisesti molemminpuoleisesti, ja se liittyy usein kireisiin lihaksiin niskan, hartioiden, selän tai kasvojen alueella. Tämä kireys on usein stressin, vähäisen unen tai vähäisen liikunnan aiheuttama ongelma.

Migreeni on myös varsin yleinen päänsäryn laji. Se voi olla voimakkuudeltaan lievää, mutta pahimmillaan migreenikohtauksen aiheuttama kipu on lamaannuttavaa. Migreeniin saattaa liittyä myös muita oireita, kuten aistiyliherkkyyttä, pahoinvointia ja oksennusta, uupumusta sekä näkökentän häiriöitä, joita kutsutaan auroiksi. Laukaisevana tekijänä voi olla stressin lisäksi vaikkapa hormonaalisia tekijöitä ja naisilla kuukautiskierron aiheuttaman hormonaalisen vaihtelun onkin todettu altistavan migreenikohtauksille. Käytännön kokemuksen perusteella myös kroonisesti kireät lihakset niskan, kaulan, tai pään alueella ovat tärkeä tekijä migreenin synnyssä, ja niiden hoitaminen on tärkeä osa hoitosuunnitelmaa

Kolmas  – onneksi varsin harvinainen – päänsäryn laji on sarjoittainen päänsärky / Hortonin syndrooma (engl. cluster headache). Siinä oireena on äärimmäisen kivulias toispuoleinen päänsärky, joka sijoittuu yleisimmin silmän alueelle. Kivun voimakkuudesta kertoo myös lisänimi ‘itsemurhapäänsärky’, jota välillä käytetään kuvaamaan Hortonin syndrooman kipua. Tarkkaa syytä tämäntyyppisen kivun syntyyn ei tiedetä

Päänsärylle voi olla myös muita syitä, joista tavallisimpia on silmien liikarasitus, kofeiinin vieroitusoireet, matala verensokeri tai nestevajaus. Rakenteelliset syyt ovat myös mahdollisia, mutta erittäin harvinaisia. Lääkärissä on kuitenkin hyvä käydä jos kärsii jatkuvista päänsäryistä.

Päänsäryn hoito akupunktiolla

Päänsäryn hoito akupunktiolla keskittyy oireiden lisäksi myös itse päänsärkyjen syyn hoitamiseen. Aktiivisen kipujakson aikana ensimmäinen ja tärkein asia on kuitenkin kivun eliminointi, ja akuutissa tilanteessa voi tavallisesti olettaa saavansa vähintään 90% helpotuksen kipuun hoidon loputtua. Akupunktiohoidon vaikutukset kestävät yleensä muutamasta päivästä viikkoon, joten hoitojakson aikana on suositeltava hoitoväli on ainakin kerran viikossa, vaikeammissa tapauksissa useammin. Säännöllisen hoitovälin kautta hoidoille saadaan myös pitkäkestoisempi vaikutus.

Akupunktiolla voidaan hoitaa monenlaisia kipuja. Esimerkkeinä näistä: päänsärky, selkäkipu, niska- ja hartia, nivelkipuAkupunktiolla voidaan hoitaa suurinta osaa päänsäryistä. Poikkeuksen tähän tekevät lähinnä jotkut rakenteellisista syistä (esim. verenvuoto tai kasvain) johtuvat kivut. Mikäli kyseessä on aktiivinen kipujakso, tulisi muutosta kipuun olla havaittavissa nopeasti. Tämä tapahtuu usein jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta viimeistään 2-3 hoidon jälkeen. Kroonisempien ja harvemmin esiintyvien (esim. kerran viikossa) päänsärkyjen kohdalla tulisi muutosta kipuun olla nähtävissä viimeistään 5 hoidon jälkeen.

Tutkimustietoa akupunktiosta

Akupunktion tehoa päänsärkyyn on tutkittu kohtalaisen paljon. Arvostetut Cochrane-arviot suosittelevat akupunktion käyttöä sekä jännityspäänsärkyjen 1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338 – Acupuncture for tension-type headache, että migreenin 2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193 – Acupuncture for migraine prophylaxis. hoitoon. Myös krooniseen päänsärkyyn keskittynyt tutkimuskatsaus on todennut, että akupunktion teho päänsärkyjen hoitdossa perustuu muuhunkin kuin lumevaikutukseen 3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020156 – Acupuncture for management of chronic headache: A systematic review.. Sarjoittaisesta päänsärystä ja akupunktiosta ei ole tehty kovinkaan paljoa tutkimusta, mutta pienimuotoinen potilasraportti antaa osviittaa siitä, että akupunktiosta voi olla apua ainakin akuuteissa kiputilanteissa 4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867865 – Acupuncture in cluster headache: four cases and review of the literature

Akupunktioon?

Päänsäryistä kärsiville akupunktio on siis erinomainen hoitomuoto. Parhaan lopputuloksen takaamiseksi on myös tärkeää valita hoitaja, jolla on asianmukainen kiinalaisen lääketieteen koulutus ja hoitokokemusta aiheen parista.

Jos asut Helsingissä, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni Lauttasaareen. Minulla on kattava kokemus päänsärkyjen hoitamisesta, ja kokemukseni mukaan apua tähän ongelmaan on saatavissa lähes poikkeuksetta.

Varaa aika
 

Jos asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, niin suosittelen etsimään hoitajan Suomen Kiinalaisen Lääketieteen Liiton hoitajarekisteriskeristä.

Onko jotain kysyttävää akupunktioon liittyen? Täältä löydät lisätietoa.

Asiakaspalautetta hoidoista

Tulin vastaanotolle testaamaan, olisiko akupunktiosta apua migreenini hoidossa. Kuuden hoitokerran jälkeen voin lämpimästi suositella! Pitkä särkyputki katkesi ja särkypäivien määrä on tippunut lähes olemattomiin. Juho kuuntelee aidosti asiakasta, hänellä on halu auttaa ja löytää juuri sinun kiputilaasi sopiva hoitomuoto.

Outi

Olen käynyt Juholla akupunktiossa ensisijaisesti migreenieni takia ja nyt voin ilokseni todeta, että 20 vuotta minua vaivanneet migreenit ovat lähes kokonaan poistuneen elämästäni. Lisäksi päänsäryt ylipäänsä ovat vähentyneet, samoin unenlaatuni parantunut ja hartiajumit ja selkäkivut lieventyneet. Juho on todella lämmin persoona ja hänen kanssaan on helppo jutella, joten ottakaa rohkeasti häneen yhteyttä, jos akupunktio vähänkin hoitomuotona kiinnostaa.

Heidi

Viitteet   [ + ]

1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338 – Acupuncture for tension-type headache
2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193 – Acupuncture for migraine prophylaxis.
3.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020156 – Acupuncture for management of chronic headache: A systematic review.
4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867865 – Acupuncture in cluster headache: four cases and review of the literature