Kivun hoito akupunktiolla

Kivun hoito akupunktiolla

Akupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva hoitomuoto, jota käytetään yhä enenevissä määrin kivun hoitoon – ja hyvästä syystä. Se on sekä tehokasta että turvallista, ja toisin kuin lähes kaikella lääkehoidolla, akupunktiolla ei ole merkittäviä sivuvaikutuksia. Sen teho perustuu hermoston ja kehomme oman kivunlievitysjärjestelmän aktivointiin. Akupunktion teho kipuun on osoitettu myös monissa tutkimuksissa, joista kerrotaan lisää tämän artikkelin loppupuolella.

Mistä kivussa sitten on kysymys?

Akuutti kipu – kehomme varoitusmekanismi

Kipu, särky, akupunktio, kiinalainen lääketiede

Yksi kivun tehtävistä on opettaa tunnistamaan ne asiat, jotka tuottavat meille vahinkoa

Akuutissa muodossaan kipu on yleisesti ottaen hyvä asia, sillä se on tärkeä varoitus- ja puolustusmekanismi, joka viestii mahdollisesta vauriosta. Se muistuttaa meitä lepuuttamaan vahingoittunutta kehonosaa täten nopeuttaen paranemisprosessia. Kipu toimii myös opettavassa roolissa – jos se ei olisi luontaisesti epämiellyttävää, emme olisi oppineet tunnistamaan niitä asioita jotka aiheuttavat meille vahinkoa.

Akuutti kipu on yleensä lyhytkestoista. Vakavampien vaurioiden kohdalla se voi kestää viikoista kuukausiin, mutta se poistuu kun kipua aiheuttava tekijä on parantunut.

Krooninen kipu – hermostollinen ongelma

On paljon ihmisiä joilla kipu tai särky on jäänyt pysyväksi osaksi jokapäiväistä elämää. Krooninen kipu on usein dramaattisesti elämää hankaloittava tekijä, ja sen nujertaminen voi olla vaikeaa. Syyt kroonisen kivun syntyyn ovat monimutkaisia ja sen mekanismeja ymmärretään vielä puutteellisesti. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi:

  • liiallinen / jatkuva rasitus (esim. huono ryhti, kuormittavat työasennot)
  • kehon rakenteelliset epätasapainot
  • pitkäaikainen stressi tai masennus
  • traumaattiset kokemukset tai muut tunneperäiset ongelmat

Krooninen kipu voi siis syntyä monella eri tavalla, mutta se harvemmin ilmaantuu yhtäkkiä. Kyseessä on pitkäkestoinen prosessi, jonka aikana hermosto oppii pitämään kipua ja muita siihen liittyviä oireita (lihaskireys, vähentynyt liikkuvuus, tulehdus) normaalina olotilana. Krooninen kipu on usein hermoston toiminnallinen ongelma, ja tämä tulee ottaa huomioon sitä hoidettaessa. 

Krooninen kipu on haitallista

Siinä missä akuutilla kivulla on selkeä suojaava rooli, kroonisesta kivusta ei vaikuttaisi olevan hyötyä. Se ei suojaa kudosvaurioilta tai nopeuta paranemista. Pikemminkin krooniseen kipuun liittyy mekanismeja jotka ruokkivat itse itseään vakeuttaen kivusta palautumista. Siitä kärsiminen on monella tapaa haitallista – se voi tuoda mukanaan erilaisia oireita, kuten esimerkiksi unettomuutta, masennusta tai kognitiivisia vaikeuksia.

Kroonisen kivun hoitoon vaaditaan kokonaisvaltaista lähestymistä, sillä pelkkä lääkitys on harvoin riittävä hoito. Särkylääkkeillä on myös jatkuvasti käytettynä haitallisia sivuvaikutuksia.

Akupunktio – tehokasta kivunhoitoa

maksuton tarjous akupunktiohoitoon

Nykymaailmassa, jossa kroonista kipua esiintyy yhä useammin, meillä on todellinen tarve nopeille, tehokkaille ja turvallisille kivunhoitomenetelmille. On monta syytä, joista kerron lisää alempana, joiden vuoksi akupunktio täyttää nämä kriteerit erinomaisesti. Tämän vuoksi akupunktion käyttö lisääntyy maailmassa jatkuvasti, ja se alkaa olla myös hyväksyttyä virallisen terveydenhoidon puolella. Miksi akupunktio sitten on niin tehokas hoitomuoto kipuun?

Akupunktio – hermostollinen reset-nappi

Aiemmin tässä tekstissä totesin, että kroonisen kivun taustalla voi olla monenlaisia syitä. Nämä syyt ovat usein päällekkäisiä, ja tyydyttävän lopputuloksen hoidolle saa vain jos pystyy vaikuttamaan niistä useampaan samanaikaisesti. Tässä piileekin akupunktion vahvuus – se vaikuttaa kivun syihin monella eri tasolla.

Yksi oleellinen akupunktion vaikutus perustuu hermoston aktivointiin ja sen normaalin toiminnan palauttamiseen kipualueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kivun voi huomata häviävän lähes välittömästi neulojen asettamisen jälkeen. Samalla myös kipualueen lihaskireys alkaa laueta ja hoidon jälkeen se on joko täysin poissa tai dramaattisesti vähentynyt. On aivan kuin meillä olisi kipua ja kireyttä poistava hermostollinen reset-nappi, jonka akupunktio aktivoi. 

Toinen tärkeä akupunktion ominaisuus perustuu sen vaikutuksiin stressin ja aineenvaihdunnallisten ongelmien hoidossa. Krooninen kipu voi olla sivuoire jostain yleisemmästä terveysongelmasta, jonka korjaaminen on edellytys kivun hoitamiselle. Apuna tämän kokonaisuuden hahmottamisessa akupunkturistilla on kiinalaisen lääketieteen diagnoosimenetelmät, jotka antavat tarkkaa ja luotettavaa tietoa kehon toiminnasta ja joiden pohjalta hoidon taustalla oleva hoitosuunnitelma rakennetaan.

Huomio

On hyvä muistuttaa, että akupunktio ei ole mikään maaginen ihmelääke kipuun. Onnistuneen hoidon taustalla on ongelman tarkka analyysi, sekä oikein valitut ja suoritetut hoitotekniikat. Hoitoa tulee myös antaa tarpeeksi usein ja tarpeeksi pitkäjänteisesti, jotta kehomme ja hermostomme oppii olemaan kivuttomassa tilassa.

On siis tärkeää valita akupunktiohoitaja, jolla on tarpeeksi pitkä koulutus ja aiempaa kokemusta kivunhoidosta, sillä hoitajan osaamistaso vaikuttaa paljon hoidon lopputulokseen. Hoidolla pitäisi olla selkeä vaikutus koettuun kipuun jo muutaman ensimmäisen käynnin jälkeen ellei hoitajasi erityisesti mainitse toisin. Jos tuntuu että tilanne ei lähde edistymään odotetusti, kannattaa asia ottaa puheeksi, tai konsultoida toista harjoittajaa.

Minkälaista kipua akupunktiolla voi hoitaa?

Akupunktiolla voidaan hoitaa suurinta osaa kiputiloista. Näihin sisältyy mm.

  • Lihas- ja jänneperäiset kivut (selkäkipu, niska-hartiakipu, polvikipu, tenniskyynärpää jne)
  • Päänsäryt (migreeni, jännityspäänsärky)
  • Kuukautiskivut
  • Fibromyalgia
  • Nivel- ja reumakivut
  • Neuropaattiset kivut (kolmihermosärky, iskias, rannekanavaoireyhtymä, diabeettinen neuropatia, ms-taudin neuropatinen kipu)

Akupunktio ei välttämättä tepsi neuropaattisiin kipuihin, joiden aiheuttaja on kasvain tai muu rakenteellinen ongelma. Nämä kivut vaativat usein leikkaushoitoa.

Tutkimustietoa akupunktion tehokkuudesta

Akupunktion tehokkuutta kipuun ja särkyyn on tutkittu varsin laajalti. Pitkään tutkimuksissa saadut tulokset olivat ristiriitaisia keskenään johtuen luultavasti siitä, että akupunktiotutkimus on kohtalaisen uusi tieteenala ja se on myös tutkimuskohteena varsin monimutkainen. Viime vuosina on kuitenkin ilmestynyt laajoja tutkimuskatsauksia, joissa akupunktio on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi monenlaiseen kipuun. Akupunktion teho on todettu mm. niskakipuun1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16856065; Acupuncture for neck disorders., jännityspäänsärkyihin2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338; Acupuncture for tension-type headache. ja krooniseen päänsärkyyn3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020156; Acupuncture for the management of chronic headache: a systematic review., kuukautiskipuihin 4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863651/; Acupoint stimulation intervention for people with primary dysmenorrhea: Systematic review and meta-analysis of randomized trials., tenniskyynärpääkipuun 5)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24726029; Acupuncture and moxibustion for lateral elbow pain: a systematic review of randomized controlled trials. ja alaselkäkipuun 6)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24026151; Effectiveness of acupuncture for nonspecific chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis.. Lisäksi vuonna 2012 ilmestynyt kattava tutkimuskatsaus on todennut akupunktion tehokkaaksi hoitomuodoksi krooniseen kipuun yleensä7)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186; Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis.

Akupunktion kipua hoitava vaikutus ulottuu myös pitkälle hoitosarjan ulkopuolelle. Vuonna 2016 ilmestynyt tutkimuskatsaus vertasi akupunktion ja lumeakupuntion vaikutusta krooniseen kipuun vuoden päästä hoitosarjan päättymisestä. Akupunktion kipua hoitavan vaikutuksen arvioitiin olevan vielä n. 90% alkuperäisestä, kun lumeakupunktion teho vastaavasti oli n. 50% alkuperäisestä 8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27764035; The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: A meta-analysis of patients with chronic pain.

Akupunktioon?

Mikäli sinä kärsit kivusta, on siis useita hyviä syitä antaa akupunktiohoidolle mahdollisuus. Jos asut Helsingissä, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni Lauttasaareen. Minulla on laaja kivun hoitoon erikoistava koulutus ja kattavaa kokemusta monentyyppisen kivun hoidosta.

Varaa aika
 

Mikäli asut Helsingin ulkopuolella ja etsit hoitajaa, suosittelen etsimään asianmukaisesti koulutetun henkilön suomen kiinalaisen lääketieteen liiton asiantuntijarekisteristä.

Jäikö jotain kysyttävää akupunktioon liittyen? Löydät lisätietoa täältä.

Asiakkaideni kokemuksia akupunktiosta

Akupunktio on minulle tuttu hoito ja olen käynyt hoidoissa jo vuosia. Löysin hiljattain aivan mahtavan akupunktiohoitajan ja minulle uuden akupunktiomenetelmän, joka auttaa minua niin paljon, että olen pystynyt jättämään suurimman osan kipulääkkeistäni pois!

 

Yleensä alan hymyillä, kun minuun laitetaan neuloja, sillä ne rauhoittaa hermostoni täysin ja kivut lähtee pois. Akupunktion jälkeen olo on raukea ja todella onnellinen. Nukun yöni yleensä todella hyvin ja raskaasti akupunktion jälkeen

 

(Koko teksti: Akupunktio vie kivun pois paremmin kuin kipulääke)

Martina,

Slow is Beautiful -blogi
 

Tulin vastaanotolle testaamaan, olisiko akupunktiosta apua migreenini hoidossa. Kuuden hoitokerran jälkeen voin lämpimästi suositella! Pitkä särkyputki katkesi ja särkypäivien määrä on tippunut lähes olemattomiin. Juho kuuntelee aidosti asiakasta, hänellä on halu auttaa ja löytää juuri sinun kiputilaasi sopiva hoitomuoto.

Outi

Viitteet   [ + ]

1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16856065; Acupuncture for neck disorders.
2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338; Acupuncture for tension-type headache.
3.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020156; Acupuncture for the management of chronic headache: a systematic review.
4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863651/; Acupoint stimulation intervention for people with primary dysmenorrhea: Systematic review and meta-analysis of randomized trials.
5.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24726029; Acupuncture and moxibustion for lateral elbow pain: a systematic review of randomized controlled trials.
6.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24026151; Effectiveness of acupuncture for nonspecific chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis.
7.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186; Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis.
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27764035; The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: A meta-analysis of patients with chronic pain.